msen

SEJARAH PENUBUHAN DAN PERKEMBANGAN SEKOLAH

• Sekolah Menengah Sains Pasir Puteh (SMSPP) telah dibuka pada 01 Januari 1998 merupakan sebuah Sekolah Berasrama Penuh yang ketiga di negeri Kelantan dan Sekolah Berasrama Penuh Puteri yang pertama di Pantai Timur Semenanjung Malaysia.
  • Kampus SMSPP terletak kira-kira 37 km dari Kota Bharu dan 7 km dari Bandar Pasir Puteh menjadikan sebuah institusi yang jauh dan damai dari kesibukan kota. Sangat kondusif dari segi kedudukannya sebagai sebuah institusi pendidikan puteri.
  • Sekolah ini juga terletak di atas tapak seluas 18.6 hektar ( 62 ekar) merupakan sebuah sekolah yang mempunyai keluasan yang sangat besar menyebabkan sekolah ini seakan-akan menyamai sebuah kolej / kampus jika dilihat dari jauh.
  • Pada masa ini tapak seluas 18.6 hektar itu menampung tiga blok bangunan sekolah (bilik darjah) dan pentadbiran, empat blok asrama dan Dewan Makan,  bengkel Kemahiran Hidup,  bangunan Musalla,  Makmal Komputer, Makmal Sains,  Dewan Besar, kantin, 2 buah balai serba guna, Taman Herba Wetlands, Taman Refleksi, 15 unit kuaters guru dan 6 unit kuaters pekerja serta sebuah dusun buah-buahan.
  • Kemudahan-kemudahan sukan seperti gelanggang bola keranjang, badminton, tenis, bola tampar, squash dan petanque  serta tiga buah padang permainan untuk hoki, bola jaring, bola baling dan trak 400 meter olahraga, sebuah astaka dan setor sukan.
  • Seperti 68 buah Sekolah Berasrama Penuh lain di Malaysia, SMSPP juga dibekalkan dengan tiga buah kenderaan untuk keperluan pelajar dan sekolah iaitu sebuah bas, coaster dan van. Pada tahun telah menerima sebuah bas sumbangan individu, bapa murid sekolah ini telah berjaya – 2 buah bas.
  • Pada tahun 1999 iaitu selepas lebih kurang setahun penubuhannya, SMSPP telah dipilih sebagai salah sebuah sekolah daripada 88 buah sekolah di seluruh Negara untuk menjalani program Projek Rintis Sekolah Bestari.
  • Sekolah Menengah Sains Pasir Puteh mula menerima pelajar sulung seramai 250 orang dalam tingkatan satu dan tingkatan empat pada 4 Mac 1998. Pemilihan pelajar adalah berdasarkan pencapaian cemerlang UPSR dan PMR.
  • Kumpulan pertama pelajar SMSPP yang menduduki peperiksaan SPM adalah pada tahun 1999. Jumlah calon pada masa itu ialah 119 orang. Puteri-puteri sulung ini berjaya mencatat kelulusan 100% lulus. Kumpulan perintis PMR pula adalah pada tahun 2000 dengan jumlah calon seramai 157 orang. Kumpulan ini berjaya mencatat kelulusan 100% lulus. Seramai 60 orang berjaya mencapai 8A dan 76 orang lulus 7A.
  • Sehingga kini setelah 15 tahun ditubuhkan, SMSPP telah berkembang selari dengan perkembangan dunia pendidikan. Banyak kejayaan yang telah digarap dan dicapai oleh SMSPP baik dalam bidang akademik, kokurikulum dan sahsiah murid. Kejayaan-kejayaan itu bukan saja melibatkan pencapaian di peringkat nasional malah juga sampai ke peringkat antarabangsa.
  • Justeru kejayaan-kejayaan dan kecemerlangan yang diperolehi oleh SMSPP pada awal-awal dekad kedua penubuhannya ini maka pada tahun 2011 SMSPP telah mendapat pengiktirafan sebagai Sekolah Kluster Kecemerlangan (SKK) Fasa 5. Mudah-mudahan dengan usaha semua pihak, adalah diharapkan selepas ini SMSPP mengangkat tarafnya kepada Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) pula. Sebagai menghargai sumbangan pengetua yang menjadi tunjang kepada kejayaan sekolah, maka SMSPP juga berjaya menerima Pengiktirafan Tawaran Baru kepada Pengetua dan Guru Besar melalui Bidang Keberhasilan Negara (NKRA) Pendidikan  bagi tahun 2010 dan 2011.

Jemputan Malam Nostalgia Alumni/PIBG SMSPP

4. Hjh. Nur Thalithah bt.Hamzah
5. Hjh. Junainah bt. Mohamed Nor
6. Wan Noraini bt. Wan Hamat

Penafian: Kerajaan Malaysia, Kementerian Pelajaran Malaysia, Sekolah Menengah Sains Pasir Puteh tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam laman web ini.

Paparan terbaik menggunakan pelayar web versi terkini dengan revolusi skrin 1280 x 1024 piksel.

Kemaskini Terakhir : 24 Mei 2016

Sekolah Menengah Sains Pasir Puteh
Jalan Jeram pasu, 16800 Pasir Puteh, Kelantan.
Faks : 6097860030

Sebarang cadangan / komen / masalah mengenai laman web ini, sila e-mel kepada This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.